Pizza z mięsem mielonym Tygrysek

Przygotowana ostatnio przeze mnie pizza z mięsem mielonym została okrzyknięta przez moją rodzinkę prawdziwym hitem:) Dlatego też chciałabym się z Wami podzielić przepisem na chrupiącą i pyszną pizzę o nietypowym ‘’wyglądzie’’, co dodatkowo sprawiło radość mojej córci:)
Przepis zamieszczam również w prowadzonej przeze mnie akcji na ‘’Pizzę Inaczej’’.
Mam nadzieję, że taki pomysł na wyjątkową i smaczną pizzę w kształcie tygryska spodoba się i Wam:)
Zapraszam serdecznie:)
Sprawmy czasem radość naszym najbliższym przygotowując im danie od serca:)

IMG_4151

IMG_3949

 IMG_3993

IMG_4100

IMG_4195

IMG_4231

IMG_4234

IMG_4266

Składniki na ciasto (na okrągłą blachę o średnicy 30cm):

250 gram mąki pszennej
5 gram suchych drożdży instant
szczypta soli
szczypta cukru
2/3 szklanki (150 gram) wody w temperaturze pokojowej

Dodatki do pizzy:

300 gram mięsa mielonego
½ dużej cebuli
przyprawy: bazylia, oregano, czosnek, sól, pieprz
1 mała żółta papryka
6 pieczarek
ok 200 gram sera tartego
przyprawa do pizzy
ketchup
oliwa z oliwek

Do dekoracji będą nam potrzebne:

½ dużej zielonej papryki
kawałeczek papryki czerwonej

Potrzebne nam będą również:

 okrągła forma do pieczenia o średnicy 30cm
folia do pieczenia
pędzelek do rozprowadzenia ketchupu na blacie pizzy

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z drożdżami, solą oraz cukrem. Następnie dolewamy wodę i mieszamy całość tylko do czasu połączenia się składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Stolnicę lub blat podsypujmy mąką. Formujemy z ciasta kulę (ciasto będzie dość rzadkie) przykrywamy ją wilgotną ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Blachę wykładamy papierem lub folią do pieczenia. Ciasto rozciągamy na blaszce i formujemy z niego mordkę tygryska (jak na zdjęciu). Jeśli ciasto klei się do palców, można oprószyć je mąką lub natłuścić oliwą. Następnie smarujemy ciasto ketchupem, przy pomocy pędzelka, pozostawiając ok 1 cm ciasta na obramowanie.

Przygotowanie farszu (mięsa):

Na patelni roztapiamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso i przyprawy: sól, pieprz, bazylie, oregano. Smażymy całość do zrumienienia. Gotowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia (jeśli podczas smażenia wydzieli się sporo sosu, nadmiar zbieramy łyżką, lub odcedzamy farsz, tak by pozostało samo mięso).

Nakładanie farszu i dekoracja pizzy:

Posmarowane ketchupem ciasto posypujemy częścią sera. Następnie nakładamy ostudzony farsz z mięsa mielonego, na które nakładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie nakładamy pokrojoną w kosteczkę ¾ żółtej papryki (z reszty papryki wykrawamy dwa, nieduże trójkąty, które pozostawiamy do dekoracji – uszy tygryska) . Całość posypujemy pozostałą częścią sera.
Z papryki zielonej wykrawamy nożykiem 10 podłużnych, dość cienkich trójkątów (większych i nieco mniejszych) i układamy je na pyszczku tygryska, cztery na górze, 3 z prawej i 3 z lewej strony mordki (jak na zdjęciu). Z reszty papryki wykrawamy małe, okrągłe oczka a następnie cienki, podłużny kawałeczek oraz małą, lekko zaokrągloną połówkę, tworząc ‘’usta’’ tygryska. Z małego, czerwonego kawałeczka papryki wykrawamy nosek tygryska. Układamy poszczególne części na mordkę (jak na zdjęciu). Całość posypujemy przyprawą do pizzy i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 35 -40 minut,  do zrumienienia się pizzy (spód i boki powinny być ładnie podpieczone). Pyszna i chrupiącą pizzę podajemy z ketchupem.

Wygląda bardzo apetycznie i sympatycznie prawda?;)
Zapraszam do jedzonka:)

Możesz skomentować wpis, lub pozostawić trackback ze swojej strony www.

Zostaw komentarz

Copyright © DoBrzuszka.pl - Pomysły na przygotowanie i dekoracje dań dla małych niejadków